Søvnens Matematik: Hvad er det og hvordan virker det?

Hvor meget skal mit barn sove? Det er et godt spørgsmål, som mange småbørnsforældre bakser med. Vi vender spørgsmålet på hovedet og kigger på vågentiden i stedet for. Det er nemlig her, nøglen til Søvnens Matematik ligger.

Søvnens Matematik er baseret på viden om søvnens fysiologi og biologi samt vores praksiserfaring fra arbejdet med tusindvis af børnefamilier. Det betyder, at vi bakker op om de naturlige processer, som skaber de bedste betingelser for søvn. Men vi arbejder meget bevidst med søvn og vågentid, så forudsætningerne for den naturlige søvn ikke overlades til tilfældighederne. Søvnens Matematik bliver dermed et naturligt og ufarligt – men også yderst effektivt – værktøj i kampen mod dårlig søvn.

Kæmper I med søvnen derhjemme, så skal du vide, at selvom der er meget omkring søvnen, som er ude af din kontrol, så er der altså også noget, du kan gøre.

Det er præcis det, denne artikel handler om.

Det handler om søvnpres

Søvnens Matematik tager sit helt store afsæt i viden om søvnpresregulering. Den får du lige lynudgaven af her:

Forestil dig hjernen som et bibliotek. Alt hvad du lærer, rører ved, ser på, griner af, græder over, keder dig ved og taler om – det kommer ind på en hylde. Når hylden er fyldt, så kan du ikke rumme mere. Du oplever det, vi kalder et søvnpres – altså et pres til at sove, så søvnen kan komme og gøre sit arbejde.

Søvnen går hylden igennem og flytter de vigtige ting, som du skal huske, op på hovedbiblioteket. Den sætter store og svære følelser sammen med gamle erfaringer og nye idéer, så du måske bliver klogere. Den kalibrerer dit følelsesliv, og så gør den rent på hylden, så du er helt klar til en ny runde vågentid med input.

Det er da genialt!

Men jo mindre man er, jo mindre er ens hjernehylde. Derfor kan det helt lille barn ikke være vågen særlig lang tid, før hylden skal ryddes. Man har indtaget mælk og set mor smile, og så er hylden fuld 🩶

Hold fokus på vågentid

Jagter man søvnen alene, kan man ende med at bruge rigtig meget tid på at vente. Og det er ofte ventetiden, der kan føles hård for alle involverede. Måske fordi barnet skal hoppes, trilles, føntørres, køres og vugges. Alt sammen ting som er helt okay at gøre, men som kræver hårdt arbejde. Det kan også være en tid, hvor barnet græder meget og kæmper imod søvnen. Det kan føles som om hele dagen går med at putte og hjælpe barnet videre i søvnen.

Det lyder måske skørt, men hjernen skal bruge god vågentid, for at kunne sove godt. Derfor vil vi opmuntre dig til at vende det hele lidt på hovedet og fokusere på vågentiden. Til det kan du med fordel bruge vores søvnlog:

Måske har du hørt udtrykket: Søvn avler søvn? Det er og bliver en myte. Søvn avler ikke søvn. God vågentid og gode oplevelser med søvnen avler søvn. Derfor fokuserer vi på vågentiden – også i søvnloggen. For det gør en verden til forskel, om man fokuserer på, at barnet skal sove i 13 timer eller være vågen i 11 timer. Det er meget nemmere og langt mere tilfredsstillende at søge optimal vågentid frem for konstant at jagte søvnen.

Sådan bruger du søvnloggen

Søvnloggen giver i første omgang overblik over døgnrytmen, og kan (evt. i samarbejde med en søvnvejleder) være med til at sætte spot på nogle af de bagvedliggende årsager til de søvnudfordringer, I oplever. Print søvnloggen ud og start med at udfylde alle felterne foroven. Brug derefter farvede tusser til at markere på tidslinjen hvornår der er søvn og vågentid + det tidsrum der går med at falde i søvn.

Se hvordan du bruger vores søvnlog i videoen her:

Kender du ikke dit barns søvn- og vågenbehov, kan du bruge de gennemsnitstal, vi arbejder med hos Center for Børn og Unges Søvn. Tallene afspejler Sundhedsstyrelsens nyeste anbefalinger for søvnlængde.

Vælg den alder, der passer bedst på dit barn herunder:

Søvnens Matematik 0-5 år

Søvnens Matematik nyfødt
Alder
Søvnbehov
Vågenbehov
Vågentid pr. gang
Antal lure
Alder
Søvnbehov
Vågenbehov
Vågentid pr. gang
Antal lure
Alder
Søvnbehov
Vågenbehov
Vågentid pr. gang
Antal lure
Alder
Søvnbehov
Vågenbehov
Vågentid pr. gang
Antal lure
Alder
Søvnbehov
Vågenbehov
Vågentid pr. gang
Antal lure
Alder
Søvnbehov
Vågenbehov
Vågentid pr. gang
Antal lure
Alder
Søvnbehov
Vågenbehov
Vågentid pr. gang
Antal lure
Når vi arbejder med Søvnens Matematik, så er det summen af søvn og vågentid, der får regnestykket til at gå op. Det er egentlig ikke så vigtigt, om barnet bliver puttet til nat kl. 18 eller kl. 22. Om I har tidlige eller sene morgener. Om lurene er korte eller lange. Hvis døgnbehovet er dækket og regnestykket går op ud fra dit barns forudsætninger, så er du rigtig godt på vej til bedre søvn. Et lille tip er dog at satse på den længste vågenperiode op til natten, så søvnpresset er størst, når barnet gerne skal sove i længst tid.

Hvad kan Søvnens Matematik - og hvad kan den ikke?

Hvis dit barn trives både i søvn og vågentid, så er der ingen grund til at finde lommeregneren frem. Det skal ikke fikses, hvis det ikke er i stykker. Og mange børn finder selv ind i en rytme, som fungerer.

Søvnens Matematik er ikke en one size fits all. Det er børn, vi har med at gøre – ikke regneark. Nogle gange er der også andre ting i spil, som Søvnens Matematik ikke tager højde for. Matematikken kurerer fx ikke refluks eller får det til at stoppe med at klø, hvis man har eksem.

Når det er sagt, så skader det aldrig at have et øje på matematikken, så vi sikrer at de naturlige forudsætninger for god søvn er til stede. Har man Søvnens Matematik i baghovedet fra begyndelsen, er det også lettere at spotte, hvis rytmen begynder at skride lidt.

Så hvornår er Søvnens Matematik det rigtige redskab at gribe fat i?

Vi plejer at sige, at omkring 80% af de søvnproblemer vi oplever, kan afhjælpes med Søvnens Matematik. Det er måske lidt smart sagt, men det afspejler simpelthen den virkelighed, vi ser ude i familierne.

Nogle af de mest almindelige søvnudfordringer hos små børn handler om rytme og vågentid. Og her kan Søvnens Matematik i den grad hjælpe.

Når rytmen er skæv

Det lyder lidt skørt, men man kan godt komme ind i en ond spiral med at sove for lidt og for ofte. Vi kender alle til det at være overtræt. Men at være undertræt er faktisk også en ting. Det kan snyde lidt, for selvom barnet gaber, betyder det ikke nødvendigvis at hjernehylden er fuld.

Vi ser ofte familier, som er endt ud i en skæv rytme, hvor kvaliteten af søvnen er så dårlig, at barnet hurtigt bliver træt igen og derfor bliver puttet hurtigt, for så at sove dårligt igen. Er I kommet ind i en uhensigtsmæssig rytme derhjemme, så er Søvnens Matematik et rigtig godt redskab til at få skabt et sundt søvnpres, som giver bedre nætter – og bedre dage.

Når vi jagter søvnen

At have fokus på søvnen, når den ikke fungerer, kan føles som at jage et spøgelse. Det er frustrerende og udmattende at kæmpe for søvnen, når den ikke vil, som vi vil. Derfor er det så befriende, at holde fokus på vågentiden i Søvnens Matematik.

Det er vores erfaring, at fokus på vågentid kan være forløsende i sig selv og være med til at skabe bedre rytme, kortere putninger, mere stabil søvn og endda fjerne eller mindske vågentid om natten.

Brug for mere hjælp?

Al den matematik kan ved første øjekast virke kompliceret (især hvis man ikke rigtig har sovet), men vores erfaring er, at når først man lige har knækket koden, så giver det bare så god mening. Har du brug for lidt mere hjælp til at regne den ud, så går vi mere i dybden med det i vores videokursus om Søvnens Matematik.

Du er også velkommen til at følge med på Instagram for mere inspiration, råd og vejledning. På profilen @modersoevn kan du følge Karen, som deler ærligt og åbent om sit eget familieliv og de søvnudfordringer, mange kan genkende sig selv i. Og på @soevnplejersken finder du Sine, som deler et nuanceret og kærligt blik på børns søvn. Begge profiler er baseret på mange års erfaring fra søvnvejledning i børnefamilier.

Har du brug for en 1-1 snak med en søvnvejleder, kan du finde en søvnvejleder her.

Nordic Sleep Academy

Hej! Vi er Sine Ditlev Bihlet og Karen Kildahl. Sammen har vi startet Nordic Sleep Academy med viden og vejledning til forældre om børns søvn.

Læs mere om søvn for dit barns alder

1-3 måneder
5 måneder
6-8 måneder
8-13 måneder
14-24 måneder
2 år

Online kursus om søvn i barnevogn

En guide til at hjælpe dit barn med at sove trygt og godt i barnevognen.

Jeg har en baby

Jeg har en tumling

Jeg har et skolebarn

Jeg har en teenager