Hvor meget må børn græde? En guide til forældre om søvn og gråd
NB! Denne artikel er forudsat at dit barn er sundt og rask, og uden mistanke om sygdom. Har du et barn som er syg, viser tegn på smerter eller generelt mistrives, anbefaler vi dig altid at opsøge din egen læge eller sundhedsplejerske, hvis du er bekymret.
Et ømt emne for mange
Hvis du er forælder til et barn, så har du uden tvivl oplevet situationer, hvor dit barn græder. Og rigtig mange af de familier vi møder, har også oplevet at barnet græder i forbindelse med søvn. For nogle er det næsten altid, for andre en sjælden gang imellem. Måske har du en baby, som græder ved putning, eller græder ved opvågninger. Måske græder dit barn, når han eller hun ved, at det er puttetid eller når det er svært at sove. Men selvom det er noget alle forældre kan nikke genkendende til, er det tydeligt, hvor komplekst og emotionelt ladet emnet er. Og vi oplever, at mange forældre indimellem bliver bekymrede over, om barnet overhovedet må græde i forbindelse med søvn eller putning. Og i så fald hvor længe? Eller hvor meget? Hvordan ved jeg hvorfor min baby græder? Har min baby ondt? Eller gør jeg det ikke godt nok?
Vi forstår godt hvorfor du søger svar, der kan hjælpe dig til at vurdere, om dit barns gråd er for meget eller skadelig. For det kræver ofte meget af os som voksne at være til stede og håndtere vores børn gråd med ro og nærvær. Og om dit barn må græde når det skal sove, kan være lidt en hvepserede at åbne for. Men ikke desto mindre er det et vigtigt emne. For det er måske noget af det som vi hyppigst bliver spurgt om og noget af det som bekymrer flest forældre. Så hæng på, så forsøger vi at tage dig igennem hvad gråden er og hvorfor du, som udgangspunkt, ikke skal bekymre dig helt så meget om gråd ved sovetid, som du måske gør.
Hvorfor er det så svært at håndtere gråd og søvn?
Om det kommer af at “cry it out”/“godnat og sov godt” har været så omdiskuteret og udskældt, ved vi ikke. Måske har det altid bekymret forældre, når deres børn græder. Det tror vi. Og med rette – for barnets gråd er barnets stemme, der fortæller os at noget ikke er som det skal være.
Vi vil begynde med at slå fast (og det her er vigtigt at du forstår) at gråd i forbindelse med søvn ikke nødvendigvis er noget negativt. Gråd i forbindelse med søvn, kan helt enkelt bare være barnets måde at bearbejde dagens indtryk, udtrykke træthed, frustration, eller simpelthen en refleksion af dets udvikling. Små børn har ikke de samme redskaber som voksne til at regulere sig selv, og derfor bliver gråd ofte deres primære sprog og mekanisme til regulering. Og altså et helt naturligt udtryk. Og selvom det kan lyde sådan, så græder din baby eller dit barn ikke for at genere dig eller skælde dig ud. Det er barnets eneste måde at kommunikere til dig, at ikke alt er som det ønsker sig lige nu. Og fordi det kan være udtryk for alt mellem sult eller en fyldt ble, til træthed eller uro, bliver forældre ofte meget opmærksomme, når deres lille barn græder. Det er sådan naturen har lavet os, og det er lige præcis med det formål at du reagerer på dit barns gråd, og bliver tvunget til at reagere og tage dig af det. For at sikre vores overlevelse.
Må mit barn græde i forbindelse med søvn?
Men det betyder omvendt IKKE at børn ikke må græde når de skal sove. I vores optik er det et fuldstændig urealistisk mål at sætte, altså at dit barn ikke må græde når det skal sove. For det gør børn, når de skal sove (og i øvrigt mens de sover!). Simpelthen fordi de måske ikke har lyst til at sove eller kan se en mening med det. Igen – gråd er en måde for barnet at kommunikere til dig på.
Så svaret på om dit barn overhovedet må græde i forbindelse med søvn er altså JA! Svaret er JA… Ja, barnet må græde. Det må det altså gerne. Og det er helt normalt. Det er ikke i sig selv vigtigt at dit barn ikke græder. Det vigtige er til gengæld at dit barn ikke græder alene. Det centrale er, at gråden ikke bliver ignoreret, men mødt med en følelsesmæssig tilstedeværelse, så barnet føler sig trygt og set. Det er ikke nødvendigt at stoppe gråden med det samme, men derimod at være der og vise, at du lytter og hjælper barnet med at finde ro. Og det er nok.
Dette kan indebære:
- At tilbyde fysisk nærhed som kram eller nus.
- At tale beroligende og være en stabil tilstedeværelse.
- At acceptere, at nogle børn skal have tid til at græde for at give slip på indre spændingstilstande.
Om cry-it-out metoder til søvn
Vi hopper lige meget kort henover dette emne, som der kunne skrives og siges meget om. Det er i hvert fald næsten umuligt at komme udenom, når vi taler om gråd i forbindelse med søvn hos små børn.
I mange år har der været et udpræget fokus på at skælde ud på og få fjernet “cry it out” metoder til søvn. Det er et udtryk for søvntræningsmetoder hvor man beder forældres om at ignorere barnets gråd i bestemte tidsintervaller, for på den måde at træne barnet til at regulere sig selv og dermed falde i søvn selv.
Det er ikke en metode som anbefales i Danmark, og vi anbefaler den heller ikke. Der er intet godt at sige om, at automatisere eller sætte menneskelige reaktioner på vores børns gråd på formel. Det fjerner din mavefornemmelse som forælder, og selvom studier viser at børnene efter sigende ikke skulle tage skade af cry it out metoder, vil vi mene det er vanskeligt at måle på. Og det vil formentlig skade dig som forælder. Vi vil dog nøjes med at skælde ud på metoden og ikke på forældre som har været så desperate for at få deres børn til at sove, at de er endt med at prøve det af. For manglende søvn kan i yderste instans gøre os desperate.
Og når cry-it-out metoder er blevet lagt ud i den yderste pol i vores kulturelle syn på søvn herhjemme, er vi måske (helt naturligt) blevet ramt kulturelt af en modpol. En modpol, hvor forældre er blevet bange for at deres børn overhovedet græder i forbindelse med søvn. Måske fordi vi er blevet SÅ bange for det vi har lært, der er forkert. Her vil vi gerne have at du skal høre, læse og tage ind: dit barn kan godt tåle at græde indimellem. Det skader ikke dit barn at græde, så længe gråden bliver mødt med ro og nærvær fra en kærlig forælder eller omsorgsperson.
Selvregulering i samspil
Vi slår det lige fast én gang til. For det er så vigtigt at understrege, at det netop er i samspillet med forældre eller omsorgspersoner, at dit barn lærer at selvregulere på en sund måde. Når du er med dit barn på en rolig måde i de svære følelser, så lærer dit barn netop med tiden at regulere både vrede og ked-af-det-hed. Det er altså meget betydningsfuldt, at barnet har erfaringer med sig, hvor denne regulering hjælpes af dit nærvær og din ro i situationer, hvor barnet har det svært. Måske det kan hjælpe dig, når du næste gang står med et grædende barn ved puttetid. Det er ikke at barnet aldrig græder, der er dit mål. Det er hvordan du er sammen med barnet, NÅR dit barn græder. Og hvis dit barn aldrig oplever at være ked at det, være vred eller græde, så får det ingen erfaringer med sig at bygge videre på. Så væk med selvbebrejdelsen! Du gør det godt.
Hvor meget må mit barn græde i forbindelse med søvn?
Og så kan vi godt forstå at du gerne vil vide præcis hvor meget dit barn så må græde, før du skal være bekymret eller skal søge hjælp. Og det kan vi desværre ikke svare enslydende på. Ifølge forskning findes der ikke nogle max antal minutter (eller timer for den sags skyld) for hvor længe det er rimeligt at dit barn græder.
- Hvor meget det enkelte barn græder afhænger både af kulturelle og individuelle forhold.
- Det er meget vigtigt at slå fast at megen gråd ikke er ensbetydende med, at der er noget galt med dig som forælder, omsorgen eller tilknytningen til dit barn eller noget galt med dit barn i øvrigt.
- Når dit barn græder, handler det om, at du er der, lytter til dit barns gråd og reagerer på den. Med den intuition du har og med det tempo der passer til dig.
- Barnets gråd kan være svær at rumme. Som sagt, er det også meningen fordi når barnet græder, er det meningen at du som forældre skal reagere. Reagere ved at berolige og regulere dit barn. Det kan måske hjælpe at tænke, at gråden er en reaktion på noget utrygt, ubehageligt eller uvant for barnet, og eftersom barnet ikke kan bruge sine ord endnu, så kan det bruge sin volumen, når det er utilfreds.
Du kan læse mere i vores artikel om børn der græder i søvne, hvis det er dét I oplever derhjemme.
Bevar ro og nærvær når dit barn græder
Når du er der sammen med barnet og møder barnet i dets følelser så føler barnet sig set, hørt og anerkendt. Barnet mærker at du er der. Det er nok. Det gør barnet trygt også selvom dit barn fortsat græder. Med kys, kram, nus, massage, bamse, amning, mælk, vand, sut, sang, white noise, meditation, stille musik, beroligende ord, “Shhh”-lyde, osv.
Men det er ikke altid så enkelt. Det ved vi godt. For når du står med dit barn og har prøvet ovenstående og barnet alligevel græder og græder, fordi det vil have sin mor, have en anden bamse, have sin natamning, have sin sut eller måske vil dit barn “bare” ikke sove. Ja hvad så? Så kan du blive presset, stresset og usikker.
Når tiden går kan det blive sværere og sværere at bevare roen og troen på at det er nok at du er hos dit barn. Og dit barn har brug for tid. Nogle lang tid. Nogle kortere tid.
Vær derfor opmærksom på hvad der kan hjælpe dig og dit nervesystem til at kunne bevare roen hvis dit barn græder.
• Er det når du lytter til musik imens?
• Er det når du er forberedt på hvad du kan gøre i situationen?
• Er det når du lytter til lydbog?
• Er det når du ved din partner står klar til at bytte med dig ved behov? Eller omvendt – ikke står klar?!
• Er det når du kan spise lidt choklade undervejs?
• Eller er det når nogle fortæller dig at du er super fantastisk til at takle forældreskabet og giver dig et kys og knus?
Det er forskelligt og her må du prøve dig frem og være nysgerrig på hvad der virker for dig.
Når jeg ikke kan rumme mit barns gråd
Fordi det skadelige ved gråd ligger i en manglende reaktion eller et manglende nærvær, så er det også når du selv kan mærke, at du ikke længere kan rumme dit barns gråd – SÅ er det for meget. Og hvis du læser den her artikel og kan mærke en dårlig samvittighed over ikke at have kunnet rumme dit barns gråd eller at du ofte løber panden mod muren på den front, så begynd med at give dig selv et kæmpe kram! Heller ikke her er du alene og langt de fleste forældre har oplevet at føle sig overvældede, overtrætte og uden overskud til at kunne være rolige og nærværende igennem deres barns gråd. Når det så er sagt, så er der et par vigtige guidelines til NÅR du oplever at dit barns gråd, får dig hylet ud af den:
- Lad en anden overtage
- Tal med andre om det
- Del eventuelle bekymringer med fagpersoner
- Hvis du er alene og føler dig for overvældet, så læg barnet fra dig et sikkert sted. Gå væk og tag en lille pause, mens du samler dig. Det tager dit barn virkelig ikke skade af. Vend tilbage til dit barn når du er rolig igen.
Et par sidste råd
1. Mind dig selv om, at det altid går over.
2. Husk, at der ofte er en grund til, at dit barn græder.
3. Ofte tror vi forældre, at vores børn græder længere, end de egentlig gør. Prøv at tage tid, næste gang din baby græder. Du vil sikkert blive overrasket over, hvor kort tid det egentlig er.
4. Føler du dig presset, så lad din partner tage over.
5. Ønsker du nogle gange at levere dit barn tilbage, er det helt normalt.
6. Græder dit barn mere end gennemsnittet – det vil sige over tre timer i døgnet – så opsøg din læge eller sundhedsplejerske.
7. Bliver dit barns gråd for svær at takle, så tal med en psykolog, sundhedsplejerske eller læge.
Nordic Sleep Academy
Hej! Vi er Sine Ditlev Bihlet og Karen Kildahl. Sammen har vi startet Nordic Sleep Academy med viden og vejledning til forældre om børns søvn.
Gråd og selvregulering
Det er en vigtig skelnen at huske på, at dit barn ikke kan undgå nogensinde at græde, blive ked af det, eller vred. Det er ikke målet. Dit barns erfaringer med selvregulering NÅR han eller hun er ked af det eller vred, er vigtige byggesten til selv at kunne lære kunsten senere i livet. Det handler altså om, hvordan du er med dit barn i det svære og ikke kun søger at slukke for følelserne eller gråden ved at ignorere eller afvise.
Brug for en plan?
Vi tilbyder online søvnplaner, som hjælper dig med at komme i mål med forandringer omkring søvnen.