Mere søvn, mere power! Din teenagers testosteron i topform

Søvn og testosteron

Søvn og produktionen af kønshormonet testosteron, hænger faktisk tættere sammen end de fleste nok ville forestille sig. Søvnen påvirker nemlige den daglige rytme i testosteron produktionen. Og i et studie fra 2011 lavet på raske, unge mænd, fandt man en 10-15% lavere produktion af testosteron ved et forsøg med fem timers søvn pr nat over en uges varighed. Med bl.a. symptomer som mindre energi, forøget træthedsfølelse og dårligere koncentrationsevne. 

Hvorfor er testosteron vigtigt for din teenager?

For din teenagedreng påvirker produktionen af testosteron bl.a. udviklingen af en dybere stemme, skægvækst, fortykkelse af knogler og muskelopbygning. Som resultat af lavere tetosteron niveau, risikerer unge (og voksne) mænd at det kan have effekt på f.eks. en mindre muskelmasse og mere fedt på maven. Men testosteron påvirker faktisk også både humør, fedtforbrænding og sexlyst. Og som altid, så er søvnen en vigtig facilitator for, at kroppen kan rense, regenerere og producere de ting, vi skal bruge i vores kroppe for at trives aller bedst. Hvis kroppen ikke får nok søvn, så kan den simpelthen ikke gøre sit arbejde godt nok. Din teenagers testosteron niveau bliver i teenageårene om imod 100-300 gange højere. Og det er der gode grunde til, for hormonet spiller en stor rolle i din teenagers udvikling fra barn til voksen i disse år. Selvom du sikkert kan fristes til at tænke, at lidt mindre testosteron måske godt kan gøre det.

En cirkulær påvirkning

I de fleste studier finder man dog en cirkulær dans imellem søvn og testosteron, som indbyrdes påvirker hinanden. Den berømte og berygtede: Hønen eller Ægget. For lave testosteron niveauer, kan nemlig i sig selv påvirke søvnen så det både kan blive vanskeligere at falde i søvn og vanskeligere at fastholde søvnen. 

Sent i seng og tidligt op?

Nyere studier peger på, at det er i den sidste halvdel af søvnen, nemlig der hvor vi har mest REM søvn, at mænd har deres top produktion af testosteron. Så en afkortning af den sidste halvdel af natten, vil have større indvirkning på testosteron produktionen, end den første. Og som du måske ved (eller har opdaget) så sover din teenager formodentlig senere end han eller hun har gjort som barn. Det kan du læse mere om i vores artikel om teenagere som B-mennesker

Du vil derfor nok opleve at din teenager falder senere i søvn om aftenen og er nødt til at blive vækket om morgenen. Inden den sidste del af søvnen egentlig har nået at gøre sit arbejde færdigt. Det betyder mindre REM søvn for din teenager. Et søvnunderskud, med andre ord. Lige i den del af søvnen, hvor testosteronproduktionen er på sit højeste.

Biologi og ydre omstændigheder

Du kan jo ikke bestemme hvornår din teenager skal møde i skole, på elevplads eller arbejde. Så tidspunktet for at stå op, kan ikke altid rykkes. Og din teenagers ændring i sovemønster til at falde senere i søvn, er heller ikke noget du helt kan ændre. Det er simpelthen, biologisk funderet Det søvnunderskud kan du afhjælpe eller formindske med mange gode søvnhygiejniske tiltag. Biologien er, som den er. Men de biologiske forudsætninger for at sove og trives i vores kroppe, bliver bare bedre, jo bedre søvn vi får. Så hvad kan du gøre?

Søvnhygiejnen i fokus

Når verden ikke altid er indrettet eller tilpasset din teenagers biologi, så kan du i stedet skele mod dét du kan gøre, for at tilpasse så meget som muligt. 

Det aller bedste du kan gøre er altså, at hjælpe din teenager med de rigtige forudsætninger for at kunne sove så tidligt som muligt ifht b-menneske tendensen. Det gælder alle de gængse søvnhygiejniske tiltag som et køligt soveværelse, massere af lys om morgenen og i dagstid og masser af mørke op til og omkring sovetid. Mindre skærm, mere luft og bevægelse. Du ved det godt. Og det er ikke altid nemt at overtale din teenager til, at det er vigtigt eller en god ide. Men måske en snak om testosteron kan hjælpe det lidt på vej? Og der er ingen grund til kun at skræmme livet ud af din søn med trusler om manglende sexlyst og mere mavefedt. Der er rigeligt med FORDELE omkring testosteronen når vi sover godt, som du kan lokke med.

Har du brug for at hjælpe din teenager til at få overblik over hvad der påvirker søvn og trivsel, kan du finde inspiration i vores artikel brugen af søvndagbog for teenagere.

Er I bidt af en gal sportsudøver hjemme hos jer? Så kan I måske finde motivation i vores artikel om søvnens betydning for sportspræstationer

Nordic Sleep Academy

Hej! Vi er Sine Ditlev Bihlet og Karen Kildahl. Sammen har vi startet Nordic Sleep Academy med viden og vejledning til forældre om børns søvn.

Hvad er testosteron?

Testosteron er det mandlige kønshormon. Det udvikles primært i testiklerne hos drenge og i binyrerne hos piger. Hos piger i langt mindre grad end hos drenge. 

Øget testosteron sætter puberteten i gang og er bl.a. med til at skubbe på udviklingen af forskellige karaktaristika for drenge som:

  • Øget kropsbehåring, herunder pubes og skægvækst
  • En dybere stemme
  • Øget muskelmasse, bredere skuldre, smallere hofter
  • Fortykkelse af huden
  • Fortykkelse af knogler

Niveauet af testosteron stiger for drenge og piger indtil 20 års alderen, for derefter at falde livet igennem.

Jeg har en baby

Jeg har en tumling

Jeg har et skolebarn

Jeg har en teenager