Hvor meget skal en nyfødt sove? Hvad kan du forvente af den første tid?

Det vigtigste i den nyfødte periode er at finde jeres egen rytme og give jer selv lov til at lære hinanden at kende. Efter det nyfødte stadie kommer en masse perioder omkring søvnen, hvor der er andre ting i spil. Men lige nu er din nyfødte babys søvn noget helt særligt.

Læs her hvad du kan forvente at din nyfødte babys søvn, og hvordan du skaber de bedste rammer for både dit barn og dig selv.

De allerførste uger

De første 28 dage efter fødslen – den såkaldte nyfødte periode – er en magisk tid. Den beskrives ofte som både overvældende, fantastisk og helt unik. Det er en tid, hvor alt er nyt: lydene, duftene, blikkene – og din nyfødte babys søvn. Eller måske manglen på samme. Når du ser din nyfødte sove, kan det føles som om, tiden står stille. Den rolige vejrtrækning, de små suk, og den måde deres bittesmå hænder krøller sig sammen, mens de drømmer. Det er øjeblikke, der får hjertet til at svulme. Men søvn kan også være en udfordring, især når nat bliver dag, og dag bliver nat.

Hvor meget skal en nyfødt baby sove?

Nyfødte er forskellige. Lige fra de første øjeblikke. Nogle sover det meste af døgnet, mens andre er mere nysgerrige og vågne. Typisk sover nyfødte mellem 15 og 20 timer i døgnet, men i mindre intervaller. Det skyldes, at deres små maver hurtigt bliver tomme og kræver hyppige måltider – især i de første uger. Maden og søvnen hænger derfor nært sammen i den første tid. Men ligesom vi som voksne er forskellige, er det helt normalt at der er stor forskel på hvor megt din nyfødte baby er vågen henover et helt døgn i den første tid. Måske har du en lille, der knap nok åbner øjnene mellem måltiderne. Som en stolt storesøster engang beskrev sin nyfødte lillesøster for mig: “Det er som om, hun blinker, bare omvendt”. Det syntes jeg var virkelig sødt. Øjnene kom kun frem i små glimt, for så at blive lukket igen. Eller måske har du en baby, der ser ud til at suge alt ind med store, vågne øjne. Begge dele er helt normalt. Noget der til gengæld er mindre fleksibelt, er hvor længe din nyfødte baby kan være vågen ad gangen. Så lad os hellere dykke lidt ned i dén del, for her kan du godt gøre en aktiv forskel.

Hvor længe kan en nyfødt være vågen ad gangen?

Rigtig mange nybagte forældre oplever, at det kan være svært at aflæse deres nyfødte babys signaler i forhold til træthed – og det er også helt normalt! Men én ting er næsten universelt for nyfødte: Deres vågentid mellem hver lur eller søvnperiode, er meget kort. Typisk kan en nyfødt ikke være vågen mere end 30 til 60 minutter, før de begynder at vise tegn på træthed. Eller i hvert fald: før du bør hjælpe dem til at sove igen. Når du som nybagt forælder står og skal prøve at jonglere signaler, følelser og fornemmelser for om barnet er sultent, træt, skal have ren ble, har ondt eller søger nærhed, så har du brug for ro. Du tænker måske at et lille menneske med meget få behov, burde være til at hjælpe. Men det kan føles som om du er gået glip af et meget vigtigt kursus når du står med sit lille menneske i armene selv. Her har man brug for at der er så lidt som muligt der slører billedet. Hvis du derfor eksperimenterer lidt med at hjælpe din nyfødte baby til søvn efter max 60 min, så vil mange opleve at det bliver nemmere at læse barnets signaler. For nogle børn er 30-45 min alt rigeligt. Og jo mere din baby har oplevet i sin vågentid, desto hurtigere er tavlen fuld og skal vaskes ren af en god omgang søvn.

Tæller amning og flaske med som vågentid eller søvn?

Når du som forælder til en nyfødt baby gerne vil holde overblik over søvn og vågenperioder, kan du hurtigt blive i tvivl om du skal tælle måltidet med som vågentid. Det forstår vi godt, for nyfødte babyer kan faktisk godt spise med lukkede øjne. Efterhånden som barnet bliver lidt ældre (1-2 måneder) og maden begynder at glide lidt mere som en vane, så kan mange børn godt spise med lukkede øjne og faktisk sove under store dele af deres madindtag. MEN hos de helt små hvor amning eller flaske skal etableres, så tæller maden med som vågentid. Også selvom øjnene er lukkede. Nyfødte bruger nemlig ekstremt meget energi på at spise. Der bruges virkelig meget kraft og intens koncentration.

Eksempel: Hvis din baby har brugt 40 minutter på at spise og derefter 15 minutter på at få en ren ble, er det faktisk allerede tid til at hjælpe dem med at falde i søvn igen. Det kan måske føles modstridende, når du gerne vil nyde nogle vågne øjeblikke med dit barn, men bare rolig – der skal nok bliver masser af tid til “snak” om nogle uger, når rutinerne bliver mere etablerede.

Skal jeg vække min nyfødte baby?

Generelt er svaret nej. Hvis din baby tager på i vægt, spiser godt og er tilfreds i vågentiden, er der ingen grund til at vække dem. Dog kan særlige omstændigheder som lav fødselsvægt, for tidlig fødsel eller vægtproblemer kræve, at du følger et stramt måltidsskema. Din jordemoder, sundhedsplejerske eller læge vil guide dig, hvis dette er tilfældet. Men fordi maden og søvnen hænger så tæt sammen i den første tid, så betyder det meget for søvnen, at din baby er mæt. Mavesækken er meget lille i starten, og derfor kan din nyfødte baby ikke spise kæmpe store måltider, og vil have behov for at spise ofte, for at dække sit behov for mad. Netop derfor, spiser dit nyfødte barn også om natten i begyndelsen. Heldigvis kender din baby dog ikke forskel på nat og dag i den første tid, men det gør du selvfølgelig. Og også derfor oplever mange nybagte forældre, at deres egen søvn bliver godt og grundigt udfordret i den første tid. Det skal nok blive bedre med tiden!

Hvor skal en nyfødt baby sove?

For en nyfødt baby gælder, at alle steder kan være sovesteder. Og at din baby ofte sover bedst, i nærheden af dig. Det er ikke så vigtigt om det er i dine arme, på dit bryst, eller ved siden af dig i en babynest. Det kan også være i en vugge, i barnevognen, hos far, i en bedside crib, eller hvad der nu fungerer ved den enkelte lur. Dem er der jo mange af og det kan variere henover dagen, hvad der giver mest mening. Her kan der dog godt være forskel på nat og dag, hvor du om dagen (når du måske selv er mere vågen og frisk) kan lade din baby sove i dine arme eller på brystet og bare nyde nærheden. Om natten (hvor du forhåbentlig selv kan sove), kan det være mest hensigtsmæssigt at lade din baby sove på en måde, så du ikke går på kompromis med sikkerheden. Her kan du sagtens stadig sove tæt, men med din baby i en bedside crib eller babynest ved siden af dig. Læs Sundhedsstyrelsens anbefalinger til at forebygge vuggedød her.

Nyfødte har ikke dårlige vaner

Din nyfødte baby kender ikke til “dårlige vaner”. Hvis dit barn falder i søvn i dine arme, under amning eller i barnevognen, er det helt okay. De første uger handler om tryghed og nærhed. Husk dog også, at hvis det i jeres familie passer bedst at jeres baby falder i søvn i en vugge, ved siden af dig i en dyne eller andet, så har din baby ikke fået for lidt nærvær. Du kan hurtigt føle, at du gør det hele forkert uanset hvad i den første tid, fordi du både gerne vil give nærvær og tryghed, mætte din baby, måske selv nå et bad og en lur og følge aaaaalle de mere eller mindre gode råd du læser eller hører. Dit barn og du har brug for ro til at kunne mærke, hvad der er rigtigt for jer.

Hvad er tegn på træthed hos en nyfødt baby?

Det er ikke altid det nemmeste at vurdere en nyfødt babys træthedstegn. Som ugerne går, vil du helt sikkert få øje på flere og flere signaler, som I lærer hinanden bedre at kende. De fleste nyfødte sover meget, og mange falder også bare i søvn, hvis de er mætte. Det er jo det mest sikre tegn på træthed, hvis den lille bare lukker øjnene og springer afsted til drømmeland. Hvis din baby ikke lige gør det hver gang (eller aldrig), så er det også helt normalt. Her er det vigtigt, igen, at holde øje med at din babys vågentid ikke bliver for lang. Og din nyfødte kan ikke klokken endnu, så her er det dig der skal ind og sætte tid på. Derudover er det selvfølgelig vigtigt at holde øje med at din baby er tilpas mæt, da sult kan vanskeliggøre dét at falde i søvn og tage et godt, langt stræk.

De mest almindelige træthedstegn

Men som vi har beskrevet, kan det være at din nyfødte baby allerede er træt efter måske 30 minutters vågentid og så er det bare om at hjælpe med at falde i søvn og ikke nødvendigvis vente til den hele time er gået. Tegn på at din baby kan være klar til at skulle hjælpes til at sove igen kan f.eks. være:

  • Langsomme bevægelser eller tab af interesse i omgivelserne
  • Klynken eller pludselig uro uden en åbenlys grund
  • Øjenkontakt, der brydes, eller dit barn kigger væk
At gribe træthedstegnene, før din baby bliver overtræt, kan gøre en verden til forskel. Prøv dig frem og fortvivl ikke når svigermor eller oldefar kommenterer på at din baby da virkelig ikke virker træt. Eller omvendt. Det er dig, der kender dit barn bedst. Og du har hele overblikket over hvad der er gået forud eller kommer til at ske resten af døgnet. Omgivelsernes kommetarer kan være drænende i begyndelsen når du måske også selv famler lidt indimellem. De kommer som regel fra et kærligt sted – men prøv om du kan sortere dem fra. Og giv dig selv plads til at prøve dig frem!

Hvornår kan min baby kende forskel på nat og dag?

For din helt nyfødte baby, er der endnu ikke forskel på nat og dag. Søvnen styres primært af sult og mæthed, og det er helt normalt, at babyer i den første tid vågner lige så ofte om natten som om dagen for at spise. Det er derfor forventeligt at du selv må vågne flere gange om natten for at give mad i den første tid, selvom det for de fleste er noget af en omvæltning! Måske næsten den største. I løbet af nogle måneder vil denne del stabilisere sig mere og mere. Men der er nogle ting du alligevel kan gøre, for at gøre nætterne mindre vågne for dig selv og hjælpe din babys forståelse af forskellen på nat og dag, lidt på vej. Nætterne kan nemlig med fordel holdes både rolige, mørke og meeeeget kedelige for din baby, så der er en så lille mængde af stimuli som muligt. Det kan ligeså langsomt hjælpe processen på vej, så du forhåbentlig ikke skal have meget lange vågenperioder om natten. 

Tip! Nætterne kan føles lange, når baby vågner ofte for at spise. Gør dem nemmere for jer begge ved at holde omgivelserne rolige. Ingen pludselige lyde eller lys, der kan forstyrre.

Søvnlog for en nyfødt baby?

Som udgangspunkt er der ikke nogen grund til at lave skemaer over spædbørn. Kig hellere på barnet den første tid. Det tager nemlig tid at lære hinanden at kende. Og små børn kan sagtens holde til at man tager fejl mange gange som forældre. Heldigvis. Du gør det så godt du kan og det er godt nok. Er I meget udfordrede på søvnen så anbefaler vi alligevel at bruge en søvnlog. Den kan hjælpe med at give overblikket over hvad der egentlig foregår. Det kan nemlig kan være svært at overskue når man selv har fået vendt fuldkommen op og ned på nat og dag. Hvis du gerne vil bruge en søvnlog, anbefaler vi at du printer og udfylder den på papir og ikke bruger en app.

En søvnlog på papir er nemmere at have en samtale med sin egen læge eller sundhedsplejerske om. Og vi vil også hellere at I bruger tiden med hinanden frem for at skulle have telefonen frem hele tiden. Det skal hellere være for at tage 1000 millarder billeder af det lille vidunder.

Et sidste råd til kommende eller nybagte forældre

Når det kommer til nyfødtes søvn, er det vigtigste, at du giver dig selv tid til at lære dit barn at kende. Søvn handler ikke kun om teknik og skemaer, men også om intuition og kærlighed. Husk, at selv når nætterne føles lange, er det her en fase, der vil gå over. Indtil da er det okay at tage én dag (og nat) ad gangen.

Og en lille trøst

De første uger kan føles intense, fordi det kan føles, som om alting handler om mad, søvn og bleer. Men efterhånden som rutinerne finder plads, vil du opdage små lommer af tid til nærvær og leg. Og inden længe vil din baby lære at bruge sin energi på at udforske verden med dig – med større madpauser og længere søvnstræk. Søvn med en nyfødt baby er en rejse I skal på sammen. Det kan tage tid at finde den rytme der passer i jeres familie. Husk, det er helt ok at alt ikke går efter “bogen”. Den har din baby nemlig slet ikke læst, og det er langt vigtigere, at I skriver jeres egen bog – sammen.

Brug for mere hjælp?

Følg os på Instagram for mere inspiration, råd og vejledning. På profilen @modersoevn kan du følge Karen, som deler ærligt og åbent om sit eget familieliv og de søvnudfordringer, mange kan genkende sig selv i. Og på @soevnplejersken finder du Sine, som deler et nuanceret og kærligt blik på børns søvn. Begge profiler er baseret på mange års erfaring fra søvnvejledning i børnefamilier.

Har du brug for en 1-1 snak med en søvnvejleder, kan du finde en søvnvejleder her.

Nordic Sleep Academy

Hej! Vi er Sine Ditlev Bihlet og Karen Kildahl. Sammen har vi startet Nordic Sleep Academy med viden og vejledning til forældre om børns søvn.

Jeg har en baby

Jeg har en tumling

Jeg har et skolebarn

Jeg har en teenager