Fra vintertid til sommertid

Hvis du er landet på denne artikel, er det nok ved at være den tid på året igen hvor sommertiden banker på døren. Vi skal alle stille uret en time frem. Havemøblerne skal frem, dagene bliver lysere, og forhåbentlig betyder det også, at de tidlige morgenvækninger tager en lille pause for de små bavianer derhjemme.

Men hvad betyder det egentlig for dit barns søvn? I teorien betyder det, at dit barn kommer til at sove længere om morgenen og først bliver puttet senere om aftenen – ifølge uret. Men kroppen kender jo ikke klokken, så hvis dit barn har svært ved at omstille sig, kan du hjælpe med en blid overgang

Sådan hjælper du dit barn med overgang til sommertid

Hvis du vil forberede dit barn på tidsændringen, kan du justere rytmen gradvist. Flyt sengetiden 15-30 minutter ad gangen over 1-3 dage – både for middagsluren og om natten. På samme måde kan du vække dit barn lidt tidligere om morgenen, især hvis du har et B-menneske, der nyder at sove længe. Hvis du eksempelvis har et barn du putter om aftenen kl 20, så kan forberedelsen se sådan her ud:

  • Dag 1-3: Puttes 19.45
  • Dag 3-6: puttes 19.30
  • Dag 6-9: Puttes 19.15
  • Dag 9-12: Puttes 19.00 (som nu skifter og er det “nye” kl. 20)

Det er bare et eksempel og det er fint at gøre det i det tempo det giver mening for jer, men du skal regne med at det godt kan tage 1-2 uger at rykke dit barns døgnrytme en time.

På samme måde som I rykker aftenputningen, vækker I tilsvarende jeres barn 15 min før om morgenen (hvis I altså ikke har en lille bandit som alligevel er vågen længe før).

For de mindste, der endnu ikke har en fast rytme, er der ingen grund til panik. De tilpasser sig ofte helt naturligt. Og det er vanskeligt at rykke en rytme meget, når der er mange lure på en dag.

Tre ting, der kan hjælpe med overgangen

1. Lys og mørke Lys styrer kroppens indre ur! Dæmp belysningen om aftenen og gør det lyst om morgenen, så kroppen naturligt forstår, hvornår det er tid til at sove og vågne. Når du rykker tidspunkterne for putning, er det en fordel at signalere det med lys og mørke, så du bruger mørke et kvarter før end du ellers ville og tænder lys et kvarter før om morgenen når du vækker dit barn.

2. Måltider Ryk måltiderne en smule, så aftensmaden serveres tidligere, og morgenmaden også bliver spist en smule tidligere – det kan hjælpe med at justere kroppens døgnrytme.

3. Aktivitetsniveau Skru ned for energien om aftenen, så kroppen får tid til at geare ned. Og start dagen med lidt mere aktivitet, hvis morgenerne er seje efter skiftet.

Skal du overhovedet gøre noget?

For nogle børn sker tilpasningen helt af sig selv, og du behøver slet ikke bekymre dig. Mange falder hurtigt ind i den nye rytme. Men hvis dit barn har svært ved overgangen, kan de små justeringer gøre skiftet lettere.

For mange forældre er sommertidsskiftet faktisk en et noget lettere skift end vintertiden  – fordi barnet pludselig sover længere om morgenen! Men nyd det, mens det varer, for snart bliver morgenerne igen lysere, og de små kan finde på at stå op tidligere igen.

Vi håber det hjælper – og god sommertid til dig!

 

Følg os på Instagram for mere inspiration, råd og vejledning. På profilen @modersoevn kan du følge Karen, som deler ærligt og åbent om sit eget familieliv og de søvnudfordringer, mange kan genkende sig selv i. Og på @soevnplejersken finder du Sine, som deler et nuanceret og kærligt blik på børns søvn. Begge profiler er baseret på mange års erfaring fra søvnvejledning i børnefamilier.

Har du brug for en 1-1 snak med en søvnvejleder, kan du booke en konsultation her.

Nordic Sleep Academy

Hej! Vi er Sine Ditlev Bihlet og Karen Kildahl. Sammen har vi startet Nordic Sleep Academy med viden og vejledning til forældre om børns søvn.

Brug for en plan?

Vi tilbyder online søvnplaner, som hjælper dig med at komme i mål med forandringer omkring søvnen.

Jeg har en baby

Jeg har en tumling

Jeg har et skolebarn

Jeg har en teenager

25% rabat hele påsken

Få 🐣 25% rabat på alle vores søvnplaner og webinarer hele påsken med rabatkoden PÅSKESØVN