Bekymringstanker ved sovetid? En guide til forældre
Kender du det? Det er sengetid. Dynen er trukket op, lyset er dæmpet, og du er lige ved at liste ud af værelset, da en lille stemme lyder: „Mor, hvad nu hvis der kommer krig her?‟ Eller: „Far, jeg tror ikke, jeg vil gå til fodbold mere.‟ Eller den klassiske: „Har vi husket at købe den der ting til skolen?‟ Du sukker (indvendigt, selvfølgelig) og kigger på uret. Hvorfor kommer alle de store tanker lige nu? Og hvad skal du stille op med dem?
Hjernens overfyldte hylde
Det er faktisk ikke så mærkeligt, at børn har en tendens til at dele deres største bekymringer netop på sengekanten. Deres hjerne har været på arbejde hele dagen, suget indtryk til sig og forsøgt at holde styr på det hele. Vi bruger ofte eksemplet med en hylde i dit barns hjerne, som henover vågentiden bliver fyldt af dagens oplevelser, sanseindtryk og nye færdigheder. Problemet? Når aftenen kommer, er hylden allerede godt fyldt – og måske endda lidt rodet.
Når et barn pludselig vil snakke om uretfærdigheder i skolegården eller verdenssituationen, er det ofte et tegn på, at der lige er et sidste stykke information, der ikke helt passer ind. Spørgsmålet er: Er det her et godt tidspunkt at tage hele samtalen, eller ender vi med at gøre det endnu sværere at falde i søvn?
Tre ting, der kan gå galt
- Vi er der ikke rigtigt. Vi nikker og siger „mmm‟, mens vi diskret holder øje med klokken og prøver at regne ud, hvor lidt søvn barnet nu får. Og børn er eminente til at fornemme, når vi mentalt allerede er på vej ud af døren.
- Vi åbner for en tsunami af tanker. Hvad der starter med en lille tanke om fodbold kan hurtigt udvikle sig til en større diskussion om venner, fremtid og livets mening. Hjernen vågner op, og nu er vi endnu længere fra søvnen.
- Vi prøver at finde en løsning – men det er for sent. Vi vil så gerne hjælpe, give perspektiv, berolige. Men om aftenen er hjernen simpelthen for træt til at optage nye livslektioner. Så de gode råd preller af og forsvinder i mørket.
Løsningen? Tanketid
Vi kan ikke altid vente med vigtige samtaler til næste dag – men vi kan give dem en bedre ramme. Her kommer “tanketid” ind i billedet. Hjemme hos jer kan I jo kalde det hvad der giver mening. Det kan være tryghedstid, snakkepause eller tøm-hjernen-tid f.eks. Uanset hvad I kalder det, er det et fast tidspunkt i løbet af eftermiddagen eller tidlig aften, hvor der er tid til at tale om dét, der fylder.
Hvordan fungerer det?
- Sørg for, at alle har fået lidt mad og ro på efter dagens strabadser og har tisset af.
- Sørg for at have tid og ikke være på vej et andet sted hen. Nærvær er nøglen.
- Hvis bekymringer dukker op ved sengetid, så skriv dem ned i en lille bog eller på en tavle. „Jeg kan høre, at det fylder for dig. Jeg skriver det her: ’krig i verden’, og så snakker vi om det i morgen, når der er tanketid.„
- Når tanketiden dagen efter kommer, tager I snakken. Nu er der plads i hjernen til refleksion – og hvis der kommer tårer eller frustration, er der stadig tid til at lande det hele inden sengetid.
Mere ro og mindre nattegrubleri
Når børn oplever, at deres bekymringer bliver taget alvorligt, men på et tidspunkt hvor hjernen faktisk kan håndtere dem, vil de ofte også få nemmere ved at falde til ro om aftenen. Og som en bonus slipper vi for at have de samme samtaler igen og igen på sengekanten i månedsvis.
Så næste gang dit barn kommer med de store spørgsmål lige inden sengetid, så tag en dyb indånding, grib notesbogen og sig: „Det lyder vigtigt – vi skriver det ned, og så tager vi det i morgen, når vi har tanketid.„
Brug for mere hjælp?
Følg os på Instagram for mere inspiration, råd og vejledning. På profilen @modersoevn kan du følge Karen, som deler ærligt og åbent om sit eget familieliv og de søvnudfordringer, mange kan genkende sig selv i. Og på @soevnplejersken finder du Sine, som deler et nuanceret og kærligt blik på børns søvn. Begge profiler er baseret på mange års erfaring fra søvnvejledning i børnefamilier.
Har du brug for en 1-1 snak med en søvnvejleder, kan du booke en konsultation her.
Nordic Sleep Academy
Hej! Vi er Sine Ditlev Bihlet og Karen Kildahl. Sammen har vi startet Nordic Sleep Academy med viden og vejledning til forældre om børns søvn.
Brug for en plan?
Vi tilbyder online søvnplaner, som hjælper dig med at komme i mål med forandringer omkring søvnen.